Zakaj uporabljati pesne rezance?
Konji
Pesni rezanci so v prehrani konjev precej priljubljeni, povečujejo apetit in predstavljajo vir energije.
V izogib zamašitvi žrela je potrebno rezance pred krmljenjem nekaj časa namakati v vodi.
Ovce
Pesni rezanci so pri ovcah primerni za uravnovešenje obrokov ter veljajo kot dopolnilo k osnovni prehrani. Predvsem v času, ko je osnovna krma slabše kvalitete
Prašiči
Pesni rezanci so v krmi monogastričnih živali precej pomembni, saj se presnova vlaknin pri njih prične šele v debelem črevesu. Breje svinje z pesnimi rezanci dobijo občutek sitosti, kar pripomore k umiritvi živali ter manjši zamaščenosti.
Govedo / Molznice
Pesni rezanci za prežvekovalce predstavljajo lahko prebavljiv delež vlaknin, kateri je pretežno sestavljen iz celuloze, hemiceluloze in pektina. V primerjavi s škrobom in sladkorjem se le ta neprestano presnavlja. Mikroorganizmi v vampu skoraj povsem prebavijo hranljive snovi ter jih postopoma spremenijo v ocetno kislino, katera je osnova maščobne sinteze in ne bremeni vampa tako kot mlačna kislina, katera nastane ob presnovi škroba. Pesni rezanci so še posebej primerni za rejo z velikimi travnimi površinami in so namenjeni uravnoteženju prehrane pri krmljenju goveda, zagotavljajo pa tudi ustrezno energijsko dopolnitev osnovni krmi.