Organska gnojila imajo veliko prednosti pred mineralnimi

Organska gnojila imajo veliko prednosti pred mineralnimi

02.01.2016

Najboljša izbira so naravna organska gnojila, ki jih ponuja narava. Hlevski gnoj in kompost sta vse težje dostopna. Namesto njih lahko uporabimo sodobna organska gnojila, ki morajo biti toplotno obdelana tako, da ne vsebujejo patogenih organizmov in semen plevelov. Najpogosteje so v obliki pelet ali granul, primerne so za raztros s trosilniki ali na manjših površinah tudi ročno

Uporaba gnojil v kmetijski pridelavi je nujno potrebna za uspešno rast in razvoj rastlin. Z gnojili vnašamo hranila za boljšo rodovitnost tal in izboljšamo strukturo tal. Organska gnojila imajo veliko prednosti pred mineralnimi.

Pri nastajanju organskih gnojil poteka naravni postopek humifikacije, pri čemer se uničijo patogeni organizmi in pleveli ter ostanejo koristni mikroorganizmi. Z vnosom naravnih organskih gnojil v tla, vnesemo tudi koristne mikroorganizme, ki obogatijo tla. Visoka vsebnost organske snovi, nad 70 %, pospešuje tvorbo humosa v tleh. Organska gnojila izboljšujejo strukturo tal oziroma zmanjšujejo zbitost tal. S tem pa se poveča sposobnost tal za zadrževanje vode, kar je velika prednost za pridelavo rastlin v sušnih razmerah. Z redno uporabo organskih gnojil pospešujemo vzpostavitev por za preskrbo tal z zrakom in vodo. Rezultati uporabe organskih gnojil so pokazali več prednosti pred mineralnimi. Dobre rezultate dosežemo tako pri količini, kot tudi kakovosti pridelka. Plodovi so bolj čvrsti in sočni, vsebujejo več suhe snovi ter hitreje dozorijo. Rastline so zdrave in bolj odporne na bolezni. Tla so manj zbita in bolj rodovitna.

Organska gnojila uporabimo za osnovno gnojenje s počasnim sproščanjem hranil. Vsebujejo vsa makro in mikro hranila za uspešno rast. Po potrebi lahko gnojimo tudi skozi vso rastno sezono. Pomembna prednost je, da lahko gnojimo tik pred setvijo ali sajenjem brez nevarnosti ožiga korenin ali mladih rastlin. Uravnotežena vsebnost hranil v organskih gnojilih poskrbi za popolno gnojenje. Večina hranil je organsko vezanih, zato se postopno sproščajo in so dostopna več mesecev.

Gnojimo na podlagi analize tal in založenosti  ter potrebe rastlin. Z organskimi gnojili lahko gnojimo vse vrste kultur na vrtu in polju, sadno drevje, jagodičevje, vinsko trto, okrasne rastline in travinje ter okrasno trato.

Anka Purgaj Puž, ROKO d.o.o.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili. Polja označena z * so obvezna! Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami. 

    1. Roko d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.

Povezani artikli

 
 
 
 

Koledar novic

 
julij 2020
P T S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
 

Prijava na e-novice

 

Če želite prejemati naše E-novice

spodaj pripišite svoj E-mail naslov in kliknite gumb: POŠLJI. Na vaš e-mail smo poslali potrditveno sporočilo.

    1. Roko d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.