Priporočena sortna lista za krompir v letu 2021

Priporočena sortna lista za krompir v letu 2021

29.01.2021

 Dr. Peter Dolničar,
Kmetijski inštitut Slovenije

Tudi v letu 2021 smo v okviru javne službe v poljedelstvu v sodelovanju s strokovno skupino za poljedelstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije pripravili priporočeno sortno listo krompirja za leto 2021.

Namen našega dela je pomagati pridelovalcem krompirja pri odločanju za nakup najprimernejše sorte krompirja, ki je kar najbolj prilagojena našim rastnim razmeram in zahtevam potrošnikov.

Sortna lista je razdeljena po zgodnosti in vključuje 17 sort krompirja. Pri pripravi smo poleg razširjenosti upoštevali:

  • končni pridelek (pri zgodnjih sortah zgodnji pridelek),
  • stabilnost pridelka,
  • jedilno kakovost in primernost za uporabo,
  • odpornost proti boleznim in škodljivcem,
  • občutljivost za fiziološke napake in tolerantnost na sušo. 
Pogoj za uvrstitev sort na priporočeno sortno list je triletno preskušanje v sortnih preskusih javne službe v poljedelstvu v Sloveniji, izjemoma, če sorta res izstopa po posameznih lastnostih, je dovolj dve leti preskušanja.


ZGODNJE SORTE:

COLOMBA
Je zelo zgodnja jedilna sorta z zelo velikim pridelkom. Grm je velik s srednjim številom stebel. Nastavlja številne debele gomolje. Gomolji so ovalni, s plitvimi očesi in gladko kožico. Meso in kožica sta rumena.
Je odlična jedilna sorta za kuhanje v tipu AB. Zelo primerna je za pridelovanje pod zaščitno tkanino in za pranje gomoljev. Primerna do novega leta.
Colomba je občutljiva na virusne bolezni, srednje občutljiva na plesen na listih in razmeroma odporna na plesen na gomoljih. Je občutljiva na sušo. Za pridelovanje semenskega krompirja je manj primerna.

ACTRICE
Je zgodnja jedilna sorta. Grm je srednje velik s srednjim številom stebel. Nastavlja srednje število debelih gomoljev. Gomolji so ovalni, s plitvimi očesi in gladko kožico.Meso in kožica sta rumena.
Je odlična jedilna sorta za kuhanje v tipu AB in pečenje. Primerna je za pridelovanje pod zaščitno tkanino in za pranje gomoljev.
Actrice je občutljiva na virusne bolezni, srednje občutljiva na plesen na listih in razmeroma odporna na plesen in gomoljih.
Za pridelovanje semenskega krompirja je manj primerna.

 

SREDNJE ZGODNJE SORTE:

MARABEL
Je srednje zgodnja jedilna sorta. Rastlina je srednje velika, pokončna, listi so veliki. Cveti belo, cvetovi so maloštevilni. Tvori srednje veliko število srednje debelih gomoljev. Gomolji so okrogli, očesa plitva. Kožica je rumena, meso je temno rumeno. Gomolj je na prerezu zelo izenačen.
Je izjemno kakovostna srednje zgodnja sorta z rahlim mesom, primerna predvsem za kuhanje in pečenje do marca. V fiziološki zrelosti (če nasad dozori) so pridelki lahko zelo visoki. Je občutljiva na virusne bolezni in krompirjevo plesen. Je odporna na rumeno krompirjevo ogorčico. Je zelo zahtevna sorta za pridelovanje in je občutljiva na sušne razmere. Manj je primerna za pridelovanje semena.

 

SREDNJE POZNE SORTE:

OTOLIA
Je srednje pozna jedilna sorta. Rastlina je srednje velika s številnimi stebli, listi so veliki. Odlikuje srednje veliko število debelih gomoljev. Gomolji so ovalni, očesa plitva. Kožica je rumena. Meso je temno rumeno. 
Je kakovostna sorta z rahlim mesom, primerna za kuhanje, pečenje in pomfrit. V tipu kuhanja B. Je odporna proti krompirjevi plesni in zato primerna tudi za pridelavo na vrtovih in ekološko pridelavo. Manj je primerna za pridelovanje semena.

RED FANTASY
Je srednje pozna jedilna sorta z zelo velikim pridelkom. Rastlina je velika s številnimi stebli, listi so veliki in temnejši. Odlikuje veliko število srednje debelih gomoljev. Gomolji so ovalni, očesa plitva. kožica je rdeča, meso je temno rumeno.
Je zelo kakovostna sorta, primerna predvsem za kuhanje, manj za pečenje. Meso je bolj vlažno kot pri sorti desiree, sicer pa v tipu kuhanja B. Je občutljiva proti virusnim boleznim, krompirjevi plesni in na sušo, zato zahteva bolj globoka tla. Je srednje občutljiva na herbicid metribuzin. Manj je primerna za pridelovanje semena.


POZNE SORTE:

JELLY
Je pozna jedilna sorta z zelo velikim pridelkom. Rastlina je zelo velika s številnimi močnimi stebli, listi so srednje veliki. Cveti obilno, cvetovi so belo vijolični. Odlikuje srednje veliko število debelih gomoljev. Gomolji so dolgo ovalni, očesa srednje plitva. Kožica je rumena in rahlo hrapava, meso je temno rumeno.
Je zelo kakovostna večnamenska sorta s čvrstim mesom, primerna za kuhanje, pečenje in pomfrit. V tipu kuhanja BC. Je občutljiva na krompirjevo plesen na listih. Je tolerantna na sušo in stres ter zato primerna tudi za lažja tla. Ni primerna za pridelovanje semena v Sloveniji.

MOZART
Je pozna jedilna sorta z zelo velikim pridelkom. Rastlina je velika s številnimi močnimi stebli, listi so srednje veliki in temnejši. Oblikuje srednje veliko število debelih izenačenih gomoljev. Gomolji so ovalni, očesa plitva. Kožica je rdeča, meso je rumeno.
Je kakovostna sorta primerna za kuhanje in pečenje. V tipu kuhanja B. Je občutljiva na krompirjevo plesen na listih. Ni primerna za pridelovanje semena v Sloveniji.

 

Povpraševanje

Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami. Polja označena z * so obvezna!

    1. Roko d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Koledar novic

 
oktober 2021
P T S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 

Prijava na e-novice

 

Če želite prejemati naše E-novice

spodaj pripišite svoj E-mail naslov in kliknite gumb: POŠLJI. Na vaš e-mail smo poslali potrditveno sporočilo.

    1. Roko d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.